Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Eigen bijdrage WLZ en schenken

Geplaatst op: 24-12-2019, 13:10:14

Vraag
We overwegen onze kinderen herroepelijk een bedrag te schenken. Is er een risico dat bij opname in een verpleegtehuis de schenking door de overheid herroepen kan worden? Het geld blijft voor ons immers beschikbaar. Is het misschien verstandig om de kinderen een spaarrekening te laten openen die wij vervolgens met ons spaargeld met kleine bedragen gaan ‘spekken’’?

Antwoord
Een herroepelijke schenking heeft dezelfde gevolgen als een ‘gewone’ schenking. Zolang de schenking niet herroepen is behoort deze tot het vermogen van de ontvanger en niet meer tot het vermogen van de schenker. Volgens de huidige wetgeving kan een verpleegtehuis of andere instantie herroepelijke schenkingen niet herroepen. Dat kan alleen de schenker. Geleidelijk schenken op een rekening die op naam van de kinderen staat (en eventueel de kleinkinderen), is een goed idee. Zo kunt u de kalenderjaarvrijstellingen (2019 € 5.428 per kind, € 2.173 per kleinkind) maximaal benutten.

LET OP: De schenker krijgt bij herroeping het geschonken bedrag alléén terug voor zover de begiftigde in staat is het bedrag terug te geven. Ook hier geldt dus Op=Op!

Meer info
Bel (043-3690375) ons gerust of stuur een e-mail (info@intermedisaa.nl). Wij helpen u graag verder.

Bron: vraag & antwoord FiscAlert van oktober 2019

Ga terug naar de vorige pagina